Kivimuseoita ja näyttelyitä Suomessa 2022


Kivimuseoita ja näyttelyitä Suomessa

Koonnut Paula Salmikangas

 

1. GTKn Kivimuseo ja Geonäyttelyt

Näyttelyt ovat kaikille avoimia, avoinna ma-pe klo 9.00-16.00, sisäänpääsy on maksuton. Lisätietoja osoitteesta https://www.gtk.fi/gtk/geonayttelyt/

Geologian tutkimuskeskus, Espoo

Vuorimiehentie 5

02150 Espoo

Vapaa pääsy ilman opastusta

GTK:n kivimuseo sisältää noin 7000 geologista näytettä: mineraaleja, kivilajeja ja malminäytteitä. Kokoelma koostuu mineraali- (1462 kpl) ja kivilajinäytteistä (n. 700 kpl) sekä malmi- (n.514 kpl), sedimentti- ja fossiilinäytteistä (n. 500 kpl). Erityiskokoelma Suomen pallokivistä sekä jalokivihioja Tauno Parosen vuonna 1987 lahjoittama korukivikokoelma (920 kpl). Presidentti Urho Kekkonen (1900-1986) lahjoitti museolle Apollo 17 lennolla kuusta tuodun kivinäytteen ja kuussa käyneen Suomen pienoislipun lisäksi rautamalminäytteen Kostamuksesta.

Geologian tutkimuskeskus, Kuopio

Neulaniementie 5 (Savilahden tiedepuisto)

70210 Kuopio

Toimipisteen ala-aulassa sijaitsee näyttelykokonaisuus, joka esittelee maapallon rakennetta ja siihen liittyviä prosesseja. Lisäksi mineraalikokoelma, jossa on esillä niin ulkomaisia kuin suomalaisiakin näytteitä sekä yksikön toiminnan esittelyä. Yläaulassa on esittely  Kuopion yksikköön keskitetystä GTK:n kansannäytetoiminnasta sekä näyttelykokonaisuus, joka esittelee yksikön panostusta luonnonkivien kartoitukseen ja tutkimukseen. Esillä on tutkimuksen alla ja jo tuotannossa olevien luonnonkivikohteiden kiillotettuja kivilaattoja.  Toimistorakennuksen etupihalla on diabaasi- ja karbonatiittilohkareista perinteiseen tyyliin rakennettu kiviaita, materiaali on peräisin Siilijärven apatiittikaivoksesta.

Geologian tutkimuskeskus, Rovaniemi

Lähteentie 2

96100 Rovaniemi

Rovaniemen toimitalon ala-aulassa sijaitseva Geonäyttely esittelee pohjoisen alueen geologiaa monipuolisesti kaivoshistoriasta aina nykypäivän geomatkailuun. Näyttelyn malmi- ja kivilajinäytteiden lisäksi vierailulla voi tutustua aitoon kairanterään ja nähdä millainen kallioperänäyte kairaamalla saadaan. Erikoisuutena näyttelyssä on ilmaston jatkuvasta muutoksesta kertova, Vuotson kanavan kaivutöissä löytynyt lehtikuusen runko n. 115 000 – 130 000 vuoden takaa. Esillä näyttelyssä on myös kooste Petsamon Nikkeli Oy:n vaiheista sekä kullankaivuusta kertovia kultahippujäljitelmiä ja korukiviä.

Spinelli, GTK:n virtuaalinen kivinäyttely

http://spinelli.gtk.fi/

Spinellin kierrettävissä digitaalikuvissa voi katsoa näytteitä eri suunnista sekä lähempää että kauempaa. Kokoelman näytteet on järjestetty kymmeneen eri aihepiiriin: kivilajit, mineraalit, fossiilit, jalo- ja korukivet, kansannäytteet, kultahiput, kaivosnäytteet, geologiset erikoisuudet, meteoriitit, teollisuusmineraalit ja rakennuskivet. Osa näytteistä voi kuulua yhtä aikaa useampaan aihepiiriin.

 

2. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Luomus

Jyrängöntie 2, Kumpula, Helsinki

Pääsyliput kesäkahvila Kummusta: 9/7/5 €, lisätietoja osoitteesta https://www.luomus.fi/fi/geologiset-kokoelmat

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kartanorakennuksessa sijaitsevat Luomuksen meteoriitti-, mineraali- ja fossiilikokoelmat, jotka ovat auki kesäkausina.

Kokoelma jakautuu kivi- ja mineraalikokoelmiin sekä paleontologisiin kokoelmiin. Nämä sisältävät kaikkiaan noin 50 000 mineraali- ja kivinäytettä, noin 600 meteoriittia ja noin 44 000 fossiili-, luu- ja maaperänäytettä. Luomuksen näyttelyn erikoisuuksiin kuuluvat mm. Euroopan vanhin kivilaji, Suomen meteoriitit ja suomalaiset jalokivet (jaloberylli Elli).

 

3. Tampereen Kivimuseo, Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5

33100 Tampere

Avoinna ti–su 10–18, pääsymaksu 14€ aikuiset, 7€ lapset, museokortti

https://www.vapriikki.fi/nayttelyt/kivimuseo/

Museon kokoelmaan kuuluu runsaat 8 000 näytettä, joista noin 7 000 on esillä näyttelyssä. Mukana on jalokiviä, korukiviä, rakennus- ja koristekiviä, synteettisiä kiviä sekä mineraaleja, meteoriitteja ja fossiileja. Näytteitä on yli 80 maasta. Kokoelman Tampereen kaupungille on lahjoittanut tamperelainen kiviharrastaja, diplomi-insinööri Paavo Korhonen (1920–2018); kokoelma on huomattavan laaja ja Suomessa ainutlaatuinen yksittäisen harrastajan keräämä kivi- ja mineraalikokoelma. Paavo Korhonen oli yksi SJHYn perustajajäsenistä.

Korhosta kiehtoi kivien esteettisyys, ei esimerkiksi niiden mineraalipitoisuus tai käyttöarvo. Kokoelmassa on siksi paljon värikkäitä, erikoisen näköisiä ja isoja kiviä. Museon suurikokoisimmat näytteet ovat fossilisoituneen puun kappaleita, jotka painavat puolitoista tonnia. Museon vanhimmat näytteet ovat 4,7 miljardia vuotta vanhoja meteoriitteja, näyttelyssä on myös edustavia pallokivinäytteitä.

 

4. Eräjärven Kivimuseo

Eräjärventie 1590, 35220 Eräjärvi (Kirkkopiha)

Sisäänpääsymaksut: aikuisille 5€, 10-15v. 1€ ja alle 10v. ilmaiseksi, käteismaksu.

Ajantasaiset aukioloajat osoitteesta https://www.facebook.com/erajarvenkivimuseo/

Tiedustelut ja opasvaraukset: puhelin: 0400 605 704, tarmo.gronqvist@pp.inet.fi

Eräjärven kivimuseossa on laaja ja mielenkiintoinen valikoima kotimaisia ja ulkomaisia kivilajeja, jalo- ja korukiviä sekä harvinaisia mineraaleja. Eräjärvi-Seuran ylläpitämä erikoismuseo toimii Eräjärven puukirkon pihapiirissä 1864 valmistuneessa lainaviljamakasiinissa

Viitaniemen sälpälouhokseen pääsee maksamalla sisäänpääsymaksun  (10€ / hlö) Kivimuseoon aukioloaikoina tai etukäteen seuran tilille (tilinumero ja tiedustelut puh. numeroista +358 40 0605 704, +385 40 5439 603 tai +358 44 9910 216). Viitaniemen louhokselta löytyvistä kivi- ja mineraalilajeista voi lukea esim. KIVI-lehden numeroista 1/2009, 3/2009, 1/2016 ja 3/2018.

 

5. Outokummun Vanha Kaivos (Kaivosmuseo ja Museotunneli)

Tornikatu 1, Outokumpu

Avoinna ma-pe klo 11.00-15.00, Liput 6 €/aikuiset 4 €/lapset

https://www.vanhakaivos.com/kaivosmuseo/pysyvat-nayttelyt-2

Kaivosmuseossa on kuusi pysyvää näyttelyä: perusnäyttely, Maan Alla – Moderni Kaivos, Maan Aarteet – kivinäyttely, Museotunneli – työpäivä kaivoksessa, Konenäyttely, Rikastamo ja MALMIN MATKA – Rikastusta Luikonlahdella.

Kivinäyttelyssä on esillä malmi-, koru- ja jalokiviä Suomesta ja maailmalta. Esillä ovat myös Outokummun alueen harvinaiset mineraalit. Näyttelyssä lisäksi mm. kultamalmeja, EU:n alueen vanhinta kiveä 3500 miljoonan vuoden takaa, sekä rubiineja. Näyttely sijaitsee kaivostunnelissa ja vanhassa maanalaisessa puhelinkeskuksessa. Maan Aarteet on toteutettu yhdessä GTK:n kanssa.

 

6. Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo /Viljo Nissisen mineraalikokoelma

Pitkäsillankatu 26-28, 67100 Kokkola

Toistaiseksi suljettu remontin vuoksi, tarkoitus avata uudistunut luonnontieteellinen museo syksyllä 2022

https://www.kokkola.fi/vapaa-aika/museot/kieppi-kokkolan-luonnontieteellinen-museo/

Kokoelma sisältää n. 1490 eri puolilta maailmaa hankittua mineraalinäytettä.

Kokkolalainen Viljo Nissinen (1914-2000) kiinnostui mineraalien keräämisestä vuonna 1938 ollessaan merimiehenä ja harrastus jatkui läpi elämän. Kokoelmaan kuuluu myös palanen kuuluisaa Porvoon eteläpuolelle vuonna 1899 pudonnutta Bjurbölen meteoriittia. Kokoelman Suomi-vitriini antaa hyvän kuvan maamme mineraalien runsaudesta, erikoisvitriineissä esitellään radioaktiivisia aineita sisältäviä mineraaleja, platinamineraaleja sekä kivi- ja rautameteoriitteja.

 

7. Tankavaaran Kultamuseo

Tankavaarantie 11 C, 99695 TANKAVAARA

Avoinna ma-pe 10-16, pääsyliput 12€/6€/10€, perhelippu 27 € (2 aikuista, 2 lasta)

https://www.kultamuseo.fi

Kansainvälisesti kultahistoriaa esittelevä museo tarjoaa elämyksiä ja kultatietoutta ympäri vuoden. Kesäaikana vaskoolin käyttöä voi kokeilla ulkomuseoalueen huuhdontaränneillä. Talvikaudella Kultamuseon sisätiloihin on rakennettu vaskauspaikka, josta omat hiput voi huuhtoa mukaansa matkamuistoksi. Ylä-Lapin laajin kivi- ja mineraalikokoelma avaa mielenkiintoisia tarinoita kullan syntyhistoriasta Lapin kauneimpiin korukiviin saakka. Kansainvälisellä osastolla esillä maailman kultaryntäykset uskomattomine tarinoineen.

Kultamuseo tarjoaa myös ohjelmapalveluja, mm. kullanhuuhdonnan alkeet, Kultainen Kierros – opastuskierros Suomen ja kansainväliseen kultahistoriaan,     Kullan Kaverit – opastuskierros, jonka aikana mahdollisuus löytää kultaa ja jopa viittäkymmentä erilaista kiveä ja mineraalia.

Lisäksi Kultamuseolla on arkistossaan noin 12 000 digitoitua valokuvaa, 7000 kirjaa, muutamia satoja filmejä ja haastatteluita sekä muita asiakirja-aineistoja. Ison osan niistä voi löytää Arjen historia -palvelusta. Osa Kultamuseon kokoelmista on myös selattavissa vapaasti netissä sivulta www.finna.fi

 

8. Kemin Jalokivigalleria

Kemin jalokivigallerian perusti sisäsataman vanhaan tullirakennukseen kemiläinen kultaseppämestari ja diplomigemmologi Teuvo Ypyä. Galleria sai alkunsa Ypyän omasta kivikokoelmasta, jossa oli hänen itse keräämiään ja hiomiaan koru- ja jalokiviä. Myöhemmin kokoelmaan päätyi myös ostettuja ja vaihdettuja kiviä; tänä päivänä galleriassa on yli 3000 kiveä noin 60 maasta ja se on Euroopan suurin jalokivigalleria. Galleriassa on myös Ypyän valmistamia jäljennöksiä Euroopan hovien kruununjalokivistä, esimerkiksi Ison-Britannian Imperial State Crown -kruunu, Venäjän tsaarin valtikka, Norjan kuningasparin valtakunnanomenat ja Marie Antoinetten 647 timantin kaulakoru. Näyttelyn keskeisin nähtävyys on Suomen kuninkaan kruunu, jonka Ypyä suunnitteli ja toteutti Erik. O. Ehrnströmin luonnospiirustuksien pohjalta.

Kemin jalokivigalleria muuttaa alkuvuodesta 2022 Kemin kulttuurikeskukseen.

https://www.kemi.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/kulttuuri/sarjakuvanayttely-ja-jalokivigalleria/

 

9. Ylämaan Jalokivimuseo

Kivikyläntie 19, 54410 Ylämaa (Lappeenranta)

Avoinna 1.6. – 31.8. klo 12-15 sekä muina aikoina tilauksesta, vapaa pääsy

http://www.ylamaanjalokivimuseo.fi/

Ylämaan Jalokivimuseo on todellinen jalokivien ja muiden  luonnonkivien aarreaitta. Kaunis luonnonkivilattia on osa museon näyttelyä, jossa voi tutustua jalokivien koko maailmaan. Museon vitriineissä on kullekin kesälle sovitettuja erikoisteemoja sekä spektroliitin monipuolinen erikoisnäyttely.

Mahdollisuus louhoskäyntiin spektroliittikaivokselle, tiedustelut puh. 0400 391590 / sposti  eskohamalainen@hotmail.com

Jalokivimessut Ylämaan Jalokivimuseon alueella 8.-10.7.2022.

 

10. Suomen Kivikeskus ja Kivikylä

Joensuuntie 1226, 83940 Juuka

Avoinna arkisin 9-16, Geotietokeskus 9-17. Vapaa pääsy

https://www.kivikyla.fi/

 Suomen Kivikylä Juuan Nunnanlahdessa on monipuolinen yritys- ja elämyskeskus, joka perehdyttää kiven maailmaan tieteen, taiteen ja modernin kiviteollisuuden kannoilta. Kivikylästä löytyvät perinnepolku / kivipuisto, Geotietokeskus, vuolukivilouhos, uuninäyttely, vuolukivimuseo, Kivineuvoksen aarrekammio ja kivikauppa.  Geotietokeskus valottaa kiven historiaa maapallon syntyajoista esihistoriallisten aikojen kautta nykypäivään. Näyttelyssä on vuosittain vaihtuva teema ja Kivikeskuksessa järjestetään myös vuosittain taidenäyttelyitä.

 

11. Meteoriittikeskus

Nykäläntie 137, 62600 Lappajärvi

Avoinna hotelli Kivitipun aukioloaikoina, vapaa pääsy

https://kraatterijarvigeopark.fi/meteoriittikeskus

Hotelli Kivitipun alakerrassa sijaisevan Meteoriittikeskuksen näyttelykokonaisuus koostuu kahdeksasta eri näyttelystä. Näyttelyssä pääsee mm. koskettamaan aitoja meteoriitteja ja katsomaan Kuusta tullutta kivinäytettä. Lisäksi näyttelyssä voi tutustua Lappajärven syntyyn kahden eri virtuaaliohjelman avulla.

Alueella myös Lappajärven georeitti retkeilijöille.