Mosaiikkikorun tekeminen


YLEISTÄ

Moni meistä on ainakin nuorena ollut kivistä innostunut ja kerännyt niitä. Useilla paikkakunnilla on myös kivikerhoja joiden jäsenet harrastavat kivien keräilyä aina ulkomaita myöden. Kerhoilla saattaa olla käytössään myös omat tilat hiomalaitteineen, joilla voi tehdä myös monenlaisia kivikoruja. Korujen ja kiviesineiden tekeminen paikkakunnilla, joiden lähialueella ei ole kivikerhoa vaatisi omien kivisahojen ja hiomakoneiden hankintaa, mikä ei ole kovin halpaa. Kivien hionta vaatii myös koulutusta, jotta työtulokset olisivat onnistuneita.

Yksi yksinkertainen ja halpa tapa alkaa kivien hionta on mosaiikkiesineiden teko kaakelisahalla. Sahausohjaimella varustettuja kaakelisahoja on saatavissa rautakaupoista. Niitä on kaupan alle 100 eurollakin. Kuvassa 1 on K-raudoissa myynnissä oleva ammattilaismalli, mutta amatööreille tarjonnassa olevat sahatkin ovat käypiä, kunhan niissä on se sahausohjain. Seuraavassa kerromme miten kaakelisahalla voi tehdä kivimosaiikkitöitä.

KIVIEN VALINTA
Ensimmäisenä työnä on kivien etsiminen. Niitä voi löytää maastosta, hiekkakuopista ja vanhoista louhoksista. Kivikaupoista on saatavissa usein myös ”raakakiviä”. Kaakelikaupasta tai rautakaupasta voi myös kysyä onko heillä luonnonkiviä – ehjinä tai rikkoutuneina. Kiviveistämö tms. on hyvä kohde. Käykää kysymässä lupaa jätekasojen penkomiseen. Kivien koolle asettaa rajoituksen kaakelisahan terän korkeus. Sitä korkeampia kiviä ei voi sahata kuin temppuilemalla, jonka seurauksena voi sahan terä vioittua. Kivien värit selviävät parhaiten etsimällä kiviä heti sateen jälkeen tai ottamalla etsintäretkelle kukkasten lehtien katseluun käytettävä spray-pullo kivien kastelua varten.

Luonnonkivien valinnassa on voimassa sääntö, että ennen laajempaa käyttöä pitää katsoa mitä kivi on ”syönyt”, eli on sahattava pieni pala kulmasta ja tarkistettava miltä pinta ja väri näyttävät, onko pinta ehjä ja väri hyvä myös sisältä? Sahatessa myös voi sahausajan kulumisesta havaita onko kivi kova vai pehmeä. Mosaiikkitöissä on eduksi että kivet olisivat suunnilleen samaa kovuusluokkaa. Kiillotus on tarkoitus tehdä käsin vesihiontapaperilla, joten pehmeämmät kivet (kuten marmorit) kiillottuvat nopeammin.

SUOJAVÄLINEET
Käytä sahatessasi varmuuden vuoksi suojavälineitä. Varsinkin kvartsia sisältävistä kivistä voi sahattaessa lentää kivisiruja. Saha on myös sahattaessa hieman äänekäs, kuulosuojainten käyttö säästää korvia.

KAAKELISAHAN KÄYTTÖ
Vaikka puhumme sahasta, se ei ole kuitenkaan mikään sirkkeli. Jos terän pintaa koneen seistessä silittää kädellä, huomaa ettei se varsinaisesti sahaa – se hioo, terä on sileä kuin hiomakivi. Vasta kun terää vasten painaa kiven tai kynnen, niin alkaa tapahtua. Jos väärällä käsittelyllä (ei pidä kiveä tiukasti painettuna sahauspohjaa vasten, tai vääntää kiveä sahatessaan) voi terään tulla murtuma, joka vahingoittaa sormea. Sahausta aloitettaessa täytetään vesisäiliö sahan pyöriessä niin, että vettä alkaa lentää terän mukana. On lisättävä myös vettä käytön aikana tarkkaamalla että vettä koko ajan tulee kiven päälle, sen näkee sahausjäljestä. Kuiva terä alkaa levittää ympärilleen kivipölyä ja sekä terä että kivi alkaa kuumentua. Liiaksi kuumentunut timanttipinta voi irrota terästä. Vettä ei pidä lisätä niin paljoa että sitä alkaa valua yli säiliön. Liikatäyttö lennättää terän mukana myös tarpeettoman paljon vettä säiliöstä.

Aseta ohjain sopivalle etäisyydelle terästä ja tarkista mitta-asteikoilta, että ohjain on suorassa terään nähden. Tarkista myös että ohjain on lujasti kiinni ja samansuuntainen terän kanssa eikä siis vinossa. Sahatessasi paina vasemmalla kädellä kiveä ohjainta vasten ja työnnä oikean käden peukalolla kiveä terää kohti aivan terän tulosuunnan kohdalta. Kun kivestä on kaksi kolmasosaa sahattu, siirrä sormiasi rauhallisesti hieman terän tulokohdalta sivuun. Vaikka sormesi hipaisisi lopussa terää, ei mitään tapahdu sileän teräpinnan kohtaamisessa. Sahauksen lopussa kivestä lohkeaa yleensä pieni kohollaan oleva kivipiikki, hio se sahan terän pintaa vasten pois sillä se haittaa seuraavia työvaiheita. Jos lopussa työnnät kiveä oikein hitaasti kiven takaa sahanterän tulokohdasta loppuun asti, ei piikkiä yleensä jää. Vaihtoehtoisesti voit sahauksen lopussa myös kääntää kiven nurinpäin ja sahata loppuosa kivestä toiselta puolelta, tällöin ei piikkiä synny.

Kaakelisahojen terät ovat yleensä niin paksuja että ne eivät taivu. Tällöin terän timanttipintaa voi myös käyttää kiven muotoiluun kiveä varovaisesti terästä poispäin pyörittäen ja tukemalla kiveä sahauspöydän pohjaa vasten.

Vuolukivilaatasta tai kaakelista voi sahata suorakulman, jolloin sahausohjainta vasten painaen voi kiviliuskoja sahata poikittain suorakulmaisesti. Huomaa että sahattaessa terä kulkee kiven alapuolella aina pitemmälle kuin yläpuolella.  Tämän vuoksi ei metallista suorakulmaa kannata käyttää.

Huomio: ennen kaakelisahasi käynnistämistä kokeile sormellasi ensin että terä on kauttaaltaan ehjä, jos ei ole pitää sinun jatkossa varoa sormiasi sahatessasi.

TYÖTAPA

Kuvassa 0 on kaakelisaha jonka oikealla puolella on siirrettävä ohjain. Vesisäiliö on alhaalla kotelon sisällä sen oikealla puolella. Sahanterä sieppaa jäähdytysveden vesisäiliöstä sahattavalle kivelle, vesi estää myös pölynmuodostuksen. Sahan alta tuleva letku on omatekoinen parannus koneen käytettävyyteen. Vesisäiliön pohjaan on tehty liitin ja siitä vedetty vesilukollinen letku ulos veden tyhjennystä varten. Vesilukon yläpinta on hieman vesisäiliön yläpinnan alapuolella, joten säiliö ei pääse vuotamaan yli.  Kyllä vesisäiliön saa ulosvetämälläkin tyhjennettyä, mutta se voi olla hieman märkää. Letkun takia on sahaan tehty myös jalat. Saha seisoo omatekoisen kaukalon päällä – sahatessa valuu jonkin verran vettä sahan ulkopuolelle. Sahan oikeassa yläreunassa on sahaustason lukitusruuvi. Sillä lukitaan sahaustaso joko vaakasuora- tai kulma-asentoon. Sen avulla voisi lopputuloksena olevaan kappaleeseemme sahata vaikkapa vinot sivut, mutta tässä ohjeessa on jo niin paljon asiaa että tästä emme puhu nyt sen enempää.

 

 

Kuvassa 1 on nähtävissä myöhemmin käytettävät tarvikkeet:

1) kaksikomponenttiliima (pieni tuubi koska liima vanhenee) tarkista aina vanhan liiman kovettumiskyky ennen työsi liimausta

2) liimausalusta ja -lasta (sekoita liima huolellisesti)

3) vesihiontapaperit hiontaan ja kiillotukseen (200, 400, 600, 800, 1000 ja 1200 jos löytyy)

4) puristimet ja/tai teippi liimattavien kappaleiden kiinnipuristamiseen liiman kovettumisen ajaksi.

Ensiksi on tietenkin valittava tai etsittävä sopivan väriset ja kokoiset kivet. Valitsemasi kivet eivät saa olla korkeampia kuin sahan terä, jos on näin, on kiveä joko sahattava ensin matalammaksi tai löydettävä matalampi kivi. (kiveä voi koettaa myös rikkoa pienemmäksi piikillä ja moskalla mutta tässä työssä on ehdottomasti käytettävä suojalaseja, niitä saa rautakaupasta.

 

Kuva 2. Kivistä sahataan ohjaimen avulla saman paksuisia liuskoja asettamalla sahan ohjain esimerkiksi noin 7 millimetrin päähän terästä. Kiristä ohjain kiinni ja tarkista että se ei heilu eikä ole vinossa. Kaakelisahan vesikaukalo täytetään sahan käydessä niin että vesi alkaa lentää terästä. Täytä lisää jos veden tulo loppuu.

Kuvassa 3 irti sahatut palat levystä valkoista marmoria, oranssia Vuosaaren marmoria, vihreää kvartsiittia ja pala vuosaaren mustaa tuffiittia. Kivien valinnassa on helpointa käyttää niitä kiviä joita on paikalla saatavissa.
Sadeilmalla näkee kivet sellaisina joiksi ne hiekkapaperilla hiomalla ja kiillottamalla saadaan.

 

Tässä kuvassa 4 on kaikki kivet leikattuna eri levyisiksi, mutta tasakorkuisiksi siivuiksi. Aivan ohuet siivut voivat pudota sahan sisään jos terän sivulla on väljyyttä. Putoamisen voi estää työntämällä ohjaimen alta terän sivulle ohuen peltilevyn. Monista muovisista ruokapakkauksista saa myös leikattua sopivan apulevyn.

 

Kuva 5. Sekoita kaksikomponenttiliima hyvin ja levitä se kivien sivuille. Aseta liimatut kivet teipin päälle toisiaan vasten työntäen, se pitää liimat- tavat osat alustavasti toisissaan kiinni.

 

 

Kuva 6. Osien kiinnittymisenvarmistamiseksi voi käyttää myös puristimia.

Kuva 7. Kun liima on kovettunut, sahaa mustavalko-kappale vinottain poikki. Tarkoituksena on liimata viher-oranssiosa siihen väliin, kuten kuvasta näkyy. Kiinnittäessäsi kappaleet teipille, tarkista mustavalko-kappaleiden liimausrako on samalla kohtaa molemmin puolin väliin tullutta kappaletta.

Kuva 8 Liimausten kuivuttua sahaa molemmilta puolilta ylimääräistä leveyttä pois, siten leveys jää sahan terän korkeutta pienemmäksi.

Kuva 9. Nyt kappale on tämän näköinen

Kuva 10. Nyt on sahattava työkappaleemme molemmista päistä ylimääräinen kiviosuus pois. Se on tarkoitus sahata kohtisuoraan pitkiä sivuja vasten. Siinä tarvitaan apuna ohjainta ja suorakulmaa. Suorakulman voi itse tehdä kaakelipalasta tms. Kuvassa on käytetty vuolukivilaattaa, leikkaamalla laatan kulmasta palan ja kulmat lyhyemmiksi.

Saha leikkaa aina kiven alapuolelta pitemmälle kuin yläpuolelta mikä näkyy myös hieman kärsineestä suorakulmastamme.

Saha repäisee myös monesti jättöreunan kulmasta ikävästi palan pois, mutta sen voi välttää kääntämällä sahauksen loppu-vaiheessa kappaleen nurinpäin ja sahaamalla loput vastakkaiselta puolelta.

Kuva 11. Nyt kappaleemme on tämän näköinen.

Kuva 12 . Varmuuden vuoksi olimme tehneet työkappa-leemme niin paksuksi että saatamme sitä vielä vähän ohentaa ja samalla myös poistuu liimajäljet. Ohentamisen voi tehdä molemmilta puolilta. Muista tarkistaa, että ohjain on tarkalleen kohtisuoraan, ettei kappaleesta tule vino.

Kuva13. Työkappaleemme pinnalle saa vielä vähän kiiltoakin hiomalla taulupinnan 200, 400, 600, 800:n ja 1000:n vesihiontapapereilla. Kastelkaa vesihiontapaperit ja työntäkää painamalla työkappaletta poispäin ja vetäkää takaisin pienellä painolla. Toistakaa tämä noin 80 kertaa kutakin paperia käyttäen.

Muistakaa hiotessa pitää vesihiontapaperit märkinä, jotta pölyä ei leviäisi huonetiloihin ja ennen kaikkea keukoihinne. Puhdistakaa työn päätyttyä vesihiontapaperit pesuvadissa. Älkää kaatako pesupesuvettä viemäriin, jonne hieno hiekka takertuu kiinni vaan heittäkää pesuvedet ulos.

Puhdista sahan pinta työn jälkeen huolellisesti. Myös ohjaimen alta on sahausmurut poistettava – ohjaimen liikuttaminen tulee muuten kovin vaikeaksi. Tyhjennä vesisäiliö.

Mikä tämä kappale sitten oikein on? En minä tiedä, mutta olen kuvannut tässä miten kiveä voi kaakelisahalla työstää ja muotoilla. Mutta te olette tässä vaiheessa kuvasarjaa varmasti jo keksineet mitä hyödyllistä itse haluaisitte tehdä. Voisit vaikkapa kaakeloida tiskipöytäseinän luonnonkivillä.

Työniloa! Lähettäkää kuvia töistänne!

Jos ongelmia tulee tai haluatte näyttää töitänne niin käyttäkää ”kivifoorumia”.

Hionta ja tekstit: Jukka Voijola
Kuvat ja tekstin tarkistukset: Maija-Leena Elemo