Lehtikultaus kivelle


Ohjeen lehtikultauksesta kivelle ynnä muille pinnoille olen löytänyt australialaisen lehtikultaa valmistavan yrityksen The Goldleaf Factory Int.  kotisivuilta http://www.goldleaf.com.au.  Ohje on vapaa suomennokseni.
Kirjoituksessa ”How to goldleaf effectively” sivulla 2 on seuraava kappale lehtikultauksesta kivelle:
Varmista, ettei liima imeydy kiveen levittämällä yhden tai kaksi kerrosta shellakkaa tai vernissaa.
Kun shellakka on kuiva, levitä yksi kerros nopeasti ja kovaksi kuivuvaa väriä.*
(*Kommenttini: lehtikulta pohjustetaan usein punaisella jotta kullan väri olisi syvempi).

Käytä ”hidasta” öljylimaa ja tee lehtikultaus samalla tavalla kuin muillekin pinnoille.
(Ammattilaiset käyttävät hidasta limaa joka on riittävän kuiva lehtikultaukseen vasta noin 12 tunnin kuluttua.  Harrastajille on myynnissä nopeampaa 3 tunnin liimaa).

Taiteilijatarvikeliike Tempera (Uudenmaankatu, Helsinki) myy kultaukseen tarkoitettua öljyliimaa, kulkee nimellä ”mixtion”, sekä hidasta (12 tuntia) että 3 tunnissa sopivan tahmeaksi kuivuvaa. Mixtion on hapetettua pellavansiemenöljyä ja ”jotain muuta”, joka kuulema tekee siitä tehokkamman kuin perinteinen hapetettu pellavansiemenöljy.

Mutta jos haluaa itse valmistaa öljyliimaa perinteisellä tavalla, löytyi saman australialaisen firman kotisivuilta seuraava resepti:
Liimaresepti:
Pellavansiemenöljystä valmistetaan liima asettamalla puhdas raaka pellavansiemienöljy avonaiseen purkkiin jossa se saa tiivistyä kuudesta kahteentoista kuukautta, ja joka kuukausi kuoritaan pois pinnalle muodostunut kalvo.
Kun öljy on saavuttanut sopivan paksuuden – minkä voi määrittää vain kokeilemalla – öljy siirretään suljettavaan astiaan, lisätään pieni määrä lyijymonoksidia, (suhteessa 28,5 g lyijymonoksidiä per 453 g öljyliimaa), sekä vähän siennaa antamaan sopivan värin. Nämä sekoitetaan hyvin keskenään ja astia suljetaan kunnolla.
Jos liima on liian paksua jotta ohuen, tasaisen kerroksen levittäminen onnistuisi, voidaan liimaan lisätä vähän keitettyä pellavansiemenöljyä.

Kokeilinpa huvikseni lehtikultausta:
Ostin pienen pullon valmista shellakkaa, levitin pensselillä ohuen kerroksen kivilevylle. Halusin kokeilla miten kultaus tarttuu eri pinnoille – kiillotetulle pinnalle, tasaiselle ei-killotetulle pinnalle, sekä kaivertamaani uraan. Annoin shellakan kuivua yli yön. Levitin pensselillä ohuen kerroksen öljyliimaa (nopea ”mixtion”) shellakan päälle. Odotin 3 tuntia, öljyliima oli sopivan tahmeaa ei märkää. Painoin varovasti lehtikultaa päälle.
Paikkasin kultausta levittämällä toisen kerroksen öljyliimaa ja uuden kerroksen lehtikultaa.

Annoin kuivua päivän tai pari. Kultaus oli tarttunut hyvin, tiukasti, myös kiven kiillotetulle pinnalle. Ei kyllä itsestään irtoa.

Kyllä tuo ylläoleva resepti toimii. Kultaus ei tarvitse suojajkerrosta ellei ole kulutukselle tai säälle altis.

Suojakerros:
Jos suojausta tarvitsee shellakka tarttuisi kyllä hyvin, mutta kuulema reagoi kosteuden ja valon kanssa niin että kulta himmenee ja jopa halkeilee.
Jos pohjustus on shellakkaa, suojakerros ei saa olla seluloosapohjaista lakkaa, ne kuulema reagoivat keskenään ja kultaus halkeilee.
Kokeilin tauluvernissaa (hyvin kirkkaan näköistä Picture Varnish Glossy) mutta kulta muuttui himmeämmäksi.
Yleisesti valitetaan, että suojalakat himmentävät kultausta ja muuttavat sen maalatun näköiseksi, jolloin perinteinen käsityö menee hukkaan.
Jostain olen lukenut, että suojakerrokseksi sopisi kirkas akryylilakka.


Löysin toisenkin ohjeen lehtikultauksesta kivelle, amerikkalaiselta kotisivulta. Ohje oli tarkoitettu hautakivelle. Teksti on vapaa käännökseni:

Lehtikultausta voi tehdä marmorille, graniitille, kalkkikivelle, betonille, kivettyneelle puulle, korallille, ym. kivipinnoille.
Jos kivi on ulkona ja siis säälle altis, levitä ensin kerros betonille sopivaa alkydi-pohjustusmaalia ja anna kuivua 48 tuntia.

Seuraavaksi levitä kerros ulkokäyttöön sopivaa alkydi-pintalakkaa. Tämän lakkakerroksen tarkoitus on toimia eristeenä, koska kultaukseen käytetty öljyliima ei sovi yhteen joidenkin pohjustusmaalien kanssa. Anna kuivua yön yli.

Levitä hidasta öljylimaa (esimerkiksi Lefranc 12 tuntia), ja anna kuivua vaaditun ajan kunnes liima on sopivan tahmeaa.

Jos olet käyttänyt shapluunaa, poista se tässä vaiheessa.

Kultaukseen käytetään paksua (vähintään 18 gramman) lehtikultaa, jonka pitoisuus on vähintään 23,5 karaattia.

Älä levitä suojalakkaa lehtikullan päälle, paitsi jos kultausta kosketetaan sormin usein. Siinä tapauksessa lehtikullan päälle voi levittää ulkokäyttöön tarkoitettua alkydi-uretaanilakkaa.
Suojalakkaa kannatta välttää myös siksi, että se on säälle altis, irtoaa nopeammin kuin kulta.  Lakattu pinta kestää vähemmän kuin suojaamaton kultaus. Irrotessaan lakka irrottaa myös kultaa.

Suomalaiselta ammattikultaajalta kuulin, että Miranol-maalit sopisivat.

Teksti Eva Jarne