Korujen ripustustavat


Teksti Jukka Voijola

Olen hioja-urani aikana tottunut siihen että kiven muoto usein miltei vaistomaisesti noudattaa hopeakiinnitys-muotoa, joko hopeapohjaan upotusta tai -reunaan istutusta vaikka en edes kiinnitystä edes ajatellut tehdä.

Koruksi asti tehtävässä kivessä kiinnitysmuoto joudutaan kuitenkin etukäteen päättämään. Monesti tulee mieli jättää kiven pinta mahdollisimman suurelta osalta vapaaksi, kuten esimerkiksi spektroliitin kanssa. Molemmin puolin hiottua kiveä haluaa kiinnittää siten että mahdollisimman suuri osa kiven pinnasta on vapaana. Toisaalta kiven hiojasta tuntuisi myös mukavalta jos olisi mahdollisuus tehdä ripustus omana työnä. Tässä artikkelissa on tarkoituksena kuvata mitä eri korujen ripustustapoja voi ilman hopeatyökoulutus käyttää.

1 Ripustus reiästä

Reiän poraus taulun läpi on yksinkertainen ripustuskiinnityksen tekotapa. Toisaalta reiät voivat myös varsin arvokkaiden kivien kanssa olla pois suljettu vaihtoehto. Jos reikä ei häiritse, niin siitä vaan. Poraus on hyvä tehdä ennen kiven muotoilua kun kivi tasapaksuna on vielä helposti kiinnipidettävissä. Jotta porauksessa terän läpitulo ei samalla lohkaisisi reiän reunoja, on poraus tehtävä kiven molemmilta puolilta.

Molemmin puolin poraus tehdään siten että ensi porataan reikää yhdeltä puolelta vähän yli puoleenväliin kivisiivun paksuudesta ja mahdollinen poraustappi painetaan piikillä pois. Sitten kohdistetaan esimerkiksi vanerilevyyn kiinnitetty tappi (halkaisija sama kuin poran terällä) poran terän kanssa yhteen, asetetaan kiven reikä tappiin ja porataan nyt siis toiselta puolelta kiven läpi (kuva 1).

 

Sitten vain nauha läpi ja koru kaulaan (Kuva 2).

 

2 Ripustus tapilla varustettua silmukkaa käyttäen

Valmiin ripustuskiinnikkeen käyttö on toinen helppo työtapa. (Kuvassa 3) porataan reikä pohjamuotoillun kiven reunaan käyttäen Dremelin porausistukkaa ja hiomakonetta ja porausterää. Dremelin kaiverruskoneita ja poraustelinettä myyvät rautakaupat ja Clas Ohlsson.

 

Valmiita porausreikään liimattavia kiinnikkeitä on saatavissa esimerkiksi verkkokaupoista. (Kuva 4) Sargenta Ab:n keskikoon malli 7042S (s=silver eli hopea). Kiinnikkeitä on kolmea eri kokoa, tapin pituus noin 4 mm. Ne sopivat hyvin pienehköjen korukivien ripustukseen.  Klemmari on antamassa kuvaan mittakaavan.

 

Kiinnike antaa kiven muotoiluun monenlaisia valintavapauksia. Jos päätetään esimerkiksi tehdä kaksipuolinen riipus, porataan reunareikä ennen kuin aletaan muotoilla varsinaista taulupintaa. Porauksen jälkeen voi kiven molemmat puolet hioa miten miellyttää – samanlaisiksi tai erilaisiksi, capochon-muoto, pisara-muoto tai suorapinta. Ajatelkaa esimerkiksi spektroliittia – nyt ei ole mitään hopeareunusta peittämässä kaikkea kiven välkettä. (Kuva 5).

 

Välkettä saa myös maasälpään (Kuva 6).

 

Hionnan lopuksi kiinnitetään ripustuskiinnikkeen tappi liimamaalla reikään. Ennen porausta on hyvä peittää porauskohta paperiteipillä niin että liimaa ei pääse kiinnittymään kivipinnalle. Liiman asettelu reikään sujuu helpoiten käyttämällä ohutta hopeasahan terän palasta, jolloin liima pysyy teräpinnalla eikä myöskään liimaa aseteltaessa pursu takaisin reiästä.

Sopivan muotoiset ja näköiset luonnonkivet kelpaavat toisinaan pelkällä porauksella ja ripustuskiinnikkeellä varustettuina koruksi. (Kuva 7). Liimatessa on kuitenkin tarkkaan katsottava että kiinnikkeen rintamasuunta on sama kuin kivenkin että ei käy niin kuin kuvassa 6.

 

Reunaura ja hopealanka

Reunauran käyttö antaa mahdollisuuden mm. kaksipuolueisten korujen vapaaseen muotoiluun, mikäli Sargentan kiinnike tuntuu liian heppoiselta suuremman kivikorun kanssa. Työssä tarvitaan urakiinnike (Kuva 8). Kiinnitys on Kuopiolaisen jäsenemme Juhani Hakalan ideoima. Kuvan kiinnike on tehty lenkiksi kierretystä hopealangasta, jonka päät on juotettu yhteen ja levitetty soikioksi. Soikion päälle juotetaan poikittain puolipyöreä kannake ja omatekoinen kiinnike on valmis.

 

Kun kiviaihio on viipalesahattu ja pohjamuotoiltu, ajetaan esimerkiksi noin millin paksuisella sahanterällä reunaan ura. Uran voi tehdä kiveä pyörittämällä sahauspöytään käsiä tukien. Jos sahassa on käytössä ohjain, on helppo saada aikaan suora ura. Hätätilassa voi ohjaimen tehdä puukapulasta jossa kaksipuoliset teipin palat molemmissa päissä. (ensin palan toinen reuna sahauspöytään kiinni oikealle paikalleen ja sitten asetetaan toinen pää tarkkaan sahan suuntaiseksi ja painetaan kiinni.

Hopea- tms. lankaa (noin 0,8 mm) tarvitaan tämän jälkeen kiinnitystä varten. Hehkuta hopealanka ensi lanka pehmeäksi. Pujota lanka ensin urakiinnikkeen lenkin kautta, sitten kiven ympäri ja kiinnikkeen toisen lenkin kautta. Väännä siellä pää mutkalle lenkkiin kiinni, sitten kiristä lanka kiviurassa mutkalle ensimmäisen lenkin yli. Katkaise lanka ja kierrä se kiinnikkeeseen mutkalle kuten (kuva 9) näyttää.

 

Kuvassa 10 näkyvä ripustuslenkki on alun perin tarkoitettu ketjujen ripustukseen, mutta kulmaa hieman loiventamalla se toimii myös urakiinnikkeenä. (Rasmussen 925-3052)

(Kuva 11) esittää Petri Sipilän yksinkertaista reunaurakiinnitystä, jossa langan pituuden määrittelyn jälkeen sen katkaistut päät juotetaan yhteen, lanka kiristetään kiven uraan niin että juotoskohta tulee kiven alimmaiselle kohdalle ja ylimääräiseksi jäävä lankaosa tiukataan kierteelle ja kiinnityslenkiksi.

Reunalankakiinnitys

Reunauran sijasta voidaan kiinnitys tehdä käyttäen apuna hopealankaa, johon on juotettu kiven ja ketjun kiinnikkeet. (Kuvassa 12) on näytetty Petri Sipilän ratkaisu hopeatyötaitoa ja välineitä vaativasta reunalankakiinnityksestä.

Reunalanka ja kynnet on valssattu hiomon valssilla 2 mm langasta puolipyöreäksi. Kynnet on ensin pakotettu puisella punsselilla hieman kaarevaksi ja juotettu kovalla juotteella reunalankaan tasavälein. Juoton jälkeen kynnet on katkaistu määrämittaan ja päät kavennettu. Vasta tämän jälkeen on reunalangan päät juotettu vastakkain medium juotteella. Reunalangassa oleva lenkki on 1 mm langasta 3 mm riigelille ja juotettu pehmeällä juotteella. Ripustuslenkki on sahattu ja viilattu 1 mm levystä, taitettu lenkiksi ja juotettu erittäin pehmeällä juotteella (pastalla).  Kehys voidaan kiillottaa ensin rummussa ja istuttaa kivi vasta valmiiseen koruun. Istutuksessa painetaan ensin V uraisella pehmeällä puutapilla samanaikaisesti kynnen molemmat päät sisäänpäin kiveä kohden ja viimeistellään varovasti istutusvasaralla kynnen kärjet kiveen kiinni.

 

Malli Marja Heilimon omintakeisesta reunakiinnityksestä, jossa reunalanka on kiinnitetty avoimeen hopealenkkiin (esim. 5mm lenkki, Sargenta 2503S). Kiven molemminpuoliset halkaisijana kulkevat kiinnikkeet on molemmista reunoista kierretty reunalankaan ja keskeltä kierretty yhteen. (Kuva 13)

 

Tässä vaiheessa alkaa esimerkkien perusteella varmaan jo lukijankin päässä raksuttaa ”entä jos tekisikin niin että………”

Nauhat ja nauhojen kiinnikkeet

Monen tyyppisten hopeaketjujen lisäksi voidaan korut ripustaa myös askarteluliikkeistä saatavilla olevista kumi-, nahka-, ja puuvillavahanauhoilla. (Kuvassa 14) on näytetty puuvillavahanauha, johon on solmittu säädettävä nauhakiinnitys. Nauhan päissä on ”hirttosilmukkasolmut”. Nahka- ja puuvillavahanauhoja on olemassa kolmea paksuutta ja kolmea värimahdollisuutta.

 

Solmukiinnityksen lisäksi löytyy nauhoille myös kiinnitysmahdollisuus käyttäen metallisia nauhanpäitä. Niitä on kolmea eri kokoa joko puristus tai liimausmahdollisuudella. Nauhanpäitä on saatavissa ilman lukkoa ja lukollisina. Lenkkejä löytyy eri kokoja: kierteisinä (avainlenkkimalli), avoimina ja suljettuina.

Askarteluliikkeissä löytyy vastaavia korunosia kuin Sargentalta ja Rasmussenilta. Kuvassa on askarteluliikkeiden valikoimaa. Kuvassa 15 on lukollinen puristettava ja liimattava nauhanpää, kierrerenkaita (kuten avainrenkaat) kahta väriä.  Lisäsi on kivikuppeja joihin voi puristamalla ja liimaamalla kiinnittää pienen kiven. (Kuva15).

Näitäkin osia on myös Sargentalla hopeisina saatavissa ynnä muita korunosia, tähän artikkeliin ei mahdu kaikkia luetteloiden osia ole mahdutettu.

Erikoisuutena esimerkiksi Hobbypointilta olisi vielä myös kivihelmiä eri kivimateriaaleista saatavissa (ametisti, hematiitti, lapis ja malakiitti ym.). Kivihelmien kanssa olisi käytettävä niihin sopivaa ohuempaa nauhaa.

Seikkailumieltä ja työintoa kaikille! Jukka Voijola

 

Hopeaosaliikkeiden linkkejä:

 

www.sargenta.se/fi  Sargentan suomenkieliset nettisivut. Puhelin:

Puhelin: 02 5460 800 (puhutaan suomea)

www.rasmussen.fi; Puhelin 09 27642740

Askarteluliikkeiden linkkejä:

www.hobbypoint.fi Puhelin: 09 4780 1997

www.askarelli.fi Puhelin: 050 341 3068

www.sinelli.fi