Kiven istutus hopeapohjaan


KIVEN ISTUTUS HOPEAPOHJAAN

Kitti     

Kittiä kuumennetaan kuumailmapuhaltimella (ei kaasuliekillä) sopivasti ja korupohja asetetaan kittiin, ilman kiveä vielä. Tämän jälkeen puhaltimella kuumennetaan vielä korupohjaa, jotta kitin reunat nousevat hieman reunan ulkopuolelta ylöspäin ja pohja kuumenee niin paljon, että kitti tarttuu myös pohjaan. Jos pohjan asettaa kylmänä kittiin, ei pohja tartu ollenkaan.

Kun kitti jäähtyy hieman, sitä voi myös sormin tai puutikun avulla työntää kohti korupohjan seinämiä, jotta kiinnitys olisi hyvä. Korupohjaa voi vielä vähän kuumentaa, jotta tarttuvuus olisi hyvä.
Anna jäähtyä rauhassa. Jos ensimmäiset iskut aloittaa liian aikaisin kitti repeää monesta kohtaa korun alta ja pito katoaa samalla.

Kivi  

Vasta kun kitti on jäähtynyt, aseta kivi paikalleen. (Jos koru irtoaa kesken istutuksen, korua on myös kuumennettava pohjasta, ennen kuin se painetaan uudelleen lämmitettyyn kittiin.)

Lyöntisuunta
Usein istutus aloitetaan liian matalalla kulmalla. Ensimmäiset lyönnit n. 45 asteen kulmassa ja jo parin kierroksen jälkeen punsselia on pidettävä n. 60 asteen kulmassa. Loppulyönnit lähes kohtisuoraan ylhäältä.

8.3.2018 Petri Sipilä