UUSI KIVIGALLERIA


Kivigalleria esittelee joukon kotimaisia kivilajeja kuvineen ja kuvauksineen.

KIVIGALLERIA
BERYLLI GALLERIA

Berylli on yksi arvostetuimmista mineraaleista. Sen kidemuoto on heksagoninen, kuusikulmainen.
Berylli on kahdesta metallista - berylliumista ja alumiinista - koostuva silikaatti. Värittömän beryllin lisäksi muunnokset saavat värinsä oksideista - smaragdin vihreä väri johtuu kromioksdista, akvamariinnin sininen väri rautaoksidista. Muita jalokivimuunnoksia ovat vaalenpunainen morganiitti ja keltainen heliodori eli kultaberylli.

DIOPSIDI GALLERIA

Pyrokseeniryhmän mineraali, kalsium-magnesiumsilikaatti. Kidejärjestelmä monokliininen; kiteet lyhyitä prismoja, esiintyy myös massiivisena. Kovuus 5,5-6,5; hauras. Värit: väritön, valkoinen, harmaa, vihreän eri sävyt, kellertävän ja punertavan ruskea.
Kromipitoinen diopsidi on smaragdin vihreä.
Käyttö: korukivenä

EPIDOOTTI GALLERIA

Kalsium-alumiini-rautahydroksidisilikaatti. Epidoottiryhmään kuuluvat epidootti ja klinozoisiitti. Kidejärjestelmä on monokliininen. Kiteet prismoja, paksuja levyjä tai neulasia. Kovuus 6-7; hauras. Läpikuultava. Kiilto lasinen. Värit tummasta vihreästä kellertävään vihreään, myös harmaa ja musta.
Käyttö: jonkin verran korukivenä.

GRANAATTI-GALLERIA

Punaisista jalokivistä granaatti on kautta aikojen ollut käytetyimpiä kiviä kirkon ja kuninkaallisten esineiden ja korujen koristeena, syvän ja voimakkaan värinsä sekä isojen kiteiden tarjonnan ansiosta.
Granaattien kidemuoto on kuutiollinen, se on kova (Mohsin askeikolla 6,5-7,5) ja sen kiilto lasimainen.
Granaatti on yleisnimi silikaattiryhmälle jolla on sama kiderakenne ja sama kemiallinen peruskoostumus, ja jossa kahden metalliatoomin vaihtelu aikaansaa lukuisia muunnoksia, joille on annettu eri nimiä. Almandiini ja pyrooppi ovat punaisia.
Spessartiini on oranssinpunaista tai -keltaista.
Grossulaari voi olla vihreää, väritöntä, keltaista ja ruskeaa (hessoniitti). Andradiittiä löytyy vihreää, keltaista, ruskeaa ja mustaa. Dermatoidi kuuluu vihreisiin andradiitteihin.
Uvaroviitti (kalsiumkromigranaatti) on voimakkaan vihreää.
Tsavoiitti, kenialainen kromigranaatti jossa vanadiinia, on vihreää.