Liimadopsi


Kivien kiinnittäminen kitillä tikkuun on aikaa vievä työn aloitusvaihe. Sen vaiheen voi tehdä helpomminkin.

Kuvassa on Yhdistyksemme hiomossa kehitelty dopsi, joka koostuu kiveen liimattavasta ruuviosasta ja siihen kierrettävästä varsiosasta (kts. kuva).

Ruuviosa kiinnittyy nopeasti kiveen eikä irtoa pakkassäässä. Ennen käyttöönottoa hio liiman tarttuvuuden parantamiseksi ruuvin kantaosa hiekkapaperia vasten karkeaksi.

Kiviä voi olla työn alla ruuviosiin kiinnitettynä useampia ja varsiosaa tarvitsee kiinnittää vain siihen ruuvi/kiviosaan jota työstää.

 

Ruuviosa kiinnitetään kiveen esimerkiksi levittämällä (pitäväksi osoittautunutta ja tukkeutumatonta) Loctite SuperGlue Precision pikaliimaa* kevyt kerros (runsaan kerroksen kovettuminen kestää pitempään) ruuviosan kantaan ja napauttamalla se nopeasti kiveen kiinni (liian paksu kerros ei liimaudu).  (Huom. tähtää kanta heti oikeaan paikkaan kiveen). Laskettuasi kymmeneen kiinnitä ruuviosa kivineen varteen ja ala hiomaan.


Voit vaihtaa kantaosan tilalle myös erillisessä ruuvipussissa myytävänä olevia ruuveja (kts. kuva), mutta muista ruuvin kannan kiillon poisto kevyellä hionnalla ennen liiman käyttöä.

Irrota hionnan jälkeen kivi kuumentamalla ruuviosan juurta esimerkiksi pienellä pietsosähkösytytteisellä kaasupolttimella (saatavissa esimerkiksi Sar-Machinelta, Biltemalta, tai Clas Ohlsonilta noin 30 – 40 eurolla). Laske pariin kymmeneen ja väännä kivi irti. Avoliekkiä käyttäen on kuumennettava pitempään. Liimajäljet saa pois kiven kantapuolesta veitsellä raaputtamalla ja tauluosasta asetonissa tai kynsilakan poistoaineessa liottamalla.

SuperGlue liimalla voit kiinnittää isompien hiottavien kappaleiden taakse kivestä sahatun kahvakappaleen. Irrotus tapahtuu kuumentamalla kahvakiveä riittävän kauan. Parempi irrotettavuus voidaan saada aikaan asettamalla kahvaosaan levitetyn liiman päälle vanhan Helsingin Sanoman sivusta repäistyn palasen (tai läpäisykyvyltään samantyyppisellä paperipalalla). Kahva paperipalasineen painetaan sitten hiottavaan kappaleeseen kiinni. Tällöin kahvan ei hiottavaan kiveen myöskään jää liimajälkiä.

*Karbonaattikiviä (sisältävät kalsiittia) eivät kaikki pika- ja kaksikomponenttiliimat liimaa, joten silloin on turvaannuttava esim. epoksiliimaan. (Vuosaaren marmori kiinnittyi kokeessamme hyvin SuperGlue liimalla).

Liimadopseja on jäsenille saatavissa hiomon myymälästä Helsingistä itse noutamalla tai kotisivumme ”Puodista” tilaamalla. Haluttaessa toimitetaan myös pikaliima ja/tai mm. erilaisia ruuvikantoja sisältävä ruuvipussi.

(Jäseneksi voi liittyä täyttämällä Kohdan ”yhdistys” alla oleva jäseneksi-hakulomake)

Jukka Voijola