Kieputuskiinnitys hopealangalla


Tässä ohjeessa on kuvattu, miten pyöröhiotulle kaksipuolisille kivIlle toteutetaan kieputtamalla riipuskiinnitys (englanniksi wire wrapping). Malli sopii myös kiville, jotka on hiottu vain toiselta puolelta. Työkaluiksi riittävät pyörö-, latta- ja katkaisupihdit. Työhön valitaan pehmeä tai puolikova hopealanka kiven koon mukaan.

Tarvikkeet

  • pyöröhiottu kivi
  • 0,8 – 1,0 mm hopealankaa 0,5 – 0,8 m (kehyslangat)
  • 0,5 mm puolipyöreää tai pyöreää hopealankaa 0,5 – 1 m (sidoslangat)
  • verkosta löydät lisäohjeita mm. hakusanalla ”wire wrapping tutorial”

Työohje

1. Katkaise paksummasta hopealangasta kolme yhtä pitkää kehyslankaa. Lankojenpituus on 3,5 – 4 kertaa kiinnitettävän kiven halkaisija. Mittaa ja merkitse kehyslankojen keskikohta ja aseta langat vierekkäin. Langat voi kiinnittää teipillä toisiinsa, jotta ne pysyvät paremmin paikoillaan.

2. Kieputa sidoslangalla kolme kierrettä. Jokaista kierrettä varten tarvitaan 10 cm lankaa. Kieputa sidoslankaainakin 3 kertaa kehyslankojen ympäri. Katkaise lanka sisäpuolelle niin, että se jää piiloon. Purista ensimmäinen kierre kehyslankojen keskikohtaan lattapihdillä tiukasti paikoilleen.

Kuva 1.

Taivuta kehyslangat kiven ympärille. Kohdista kehyslankojen keskikohta ja kiven alareuna. Voit kiinnittää kiven teipillä lankoihin taivutuksen ajaksi.

Kuva 2.

3. Taivuta ripustuslenkkiä varten langat pystysuoraan kiven ripustuskohdasta. Käytä taivutukseen lattapihtejä. Seuraavaksi siirrä kierre kiven molemmille reunoille ja purista lattapihdeillä paikoilleen. Tarkista vielä, että kehyksen koko on oikea ja se asettuu napakasti kiveä vasten.

Kuva 3.

4. Lisää ripustuskohdan molemmille puolille kierteet kieputtamalla ja purista ne paikoilleen. Ota pihdillä kiinni kehyslankojen ripustuskohdasta. Taivuta ulompi kehyslanka varovaisesti kohti kiven keskustaa kaikista kiven ”nurkista”. Toista sama toiselle puolelle. Jatka kunnes kivi on napakasti kiinnittynyt.

Kuva 4.

Kuva 5.

Kuva 6.

5. Ripustuslenkin toteutukseen on useita vaihtoehtoja. Esimerkissä ripustus on toteutettu taivuttamalla lenkki neljällä kehyslangalla. Lenkin varsiosa on kiinnitetty kiertämällä kahdella langalla vastakkaisiin suuntiin. Lopuksi ylimääräiset langat on katkaistu ja lenkki on päällystetty kieputtamalla sidoslangalla.

Kuva 7.

Kuva 8.

Kiitokset Mikko Pentikäiselle ja Jukka Voijolalle artikkelin ideoinnista. Kiitos Jukka Voijolalle jaspiskivestä.

Kuvat:
Miia Finne

Kirjoittaja ja kieputuskiinnityksen tekijä:
Miia Finne